Ова изложба показује на који начин су уметници доживели Париз и Азурну обалу, пределе, људе, музеје, архитектуру, а у оквиру пратећег програма биће речи и о другим аспектима свакодневног живота попут моде, филма, музике, књижености.
Овај петак биће посвећен француској кухињи и гастрономији.
Joie de vivre или „радост живота“ је специфичан појам познат сваком Французу који карактерише и начин размишљања и начин уживања у животу.
Један од најважнијих делова јoie de vivre-а јесте однос према гастрономији у којој нема ситница и сваки детаљ је од значаја.
Културолошкиња Марија Шибанова приближиће публици причу о томе како је настала француска кухиња и како је француска гастрономија постала део светске нематеријалне културне баштине.
Познавање француске кухиње значајно је допринело западним кухињама, те се њени критеријуми широко користе у школама кулинарства и кулинарском образовању.
Нада Савковић
филолог
Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.
Владимир Бајић
”Градитељи Новог Сада”
”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.