Предавање о француској кухињи у Галерији Матице српске

Предавање ”Гастрономија као уметност живота” као пратећи програм изложбе ”Инспирисани Француском”, одржаће се у петак, 12. априла, од 19 часова у Галерији Матице српске.

културе.рс • 8. април 2024.

фото: ГМС

Ова изложба показује на који начин су уметници доживели Париз и Азурну обалу, пределе, људе, музеје, архитектуру, а у оквиру пратећег програма биће речи и о другим аспектима свакодневног живота попут моде, филма, музике, књижености. 

Овај петак биће посвећен француској кухињи и гастрономији.

Joie de vivre или „радост живота“ је специфичан појам познат сваком Французу који карактерише и начин размишљања и начин уживања у животу. 

Један од најважнијих делова јoie de vivre-а јесте однос према гастрономији у којој нема ситница и сваки детаљ је од значаја.

Културолошкиња Марија Шибанова приближиће публици причу о томе како је настала француска кухиња и како је француска гастрономија постала део светске нематеријалне културне баштине. 

Познавање француске кухиње значајно је допринело западним кухињама, те се њени критеријуми широко користе у школама кулинарства и кулинарском образовању.

#галерија матице српске #изложба #инспирисани француском #нови сад #француска кухиња

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!