Програми у Галерији Матице српске поводом Дана државности

Поводом обележавања Дана државности, Галерија Матице српске приредила је тродневни програм, у оквиру ког ће бити представљена нова аквизиција, одржана предавања и ауторска вођења.

културе.рс • 12. фебруар 2024.

фото: ГМС

У среду  ће, са почетком у 12.30 часова, бити премијерно представљен програм „Националне теме у опусу Васе Поморишца”. Тим поводом говориће помоћник управника Галерије др Данило Вуксановић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Горан Весић.                                                                                         

Биће одржано и представљање нове аквизиције у колекцији Галерије. У питању је Поморишчева слика „Бановић Страхиња” из 1936. године. Истог дана у 13.30 часова одржаће се специјално кустоско вођење Милице Милошевић „Историја у делима Васе Поморишца”, на ком ће акценат бити стављен на националне мотиве и религиозне композиције у његовим делима.

Истоимено предавање у виду кустоског вођења одржаће се сутрадан, у четвртак, 15. фебруара, у 19 часова, а фокус ће бити на Поморишчевим делима попут „Проглашења Душановог законика” и „Женидбе Душанове”, које ће одржати музејска едукаторка Милица Милошевић, док ће у петак, 16. фебруара, тема кустоског вођења бити стихови у делима Васе Поморишца, надовезујући се на његове илустрације за збирке песама.

Од среде до петка ће улаз за све посетиоце бити бесплатан.

У суботу и недељу биће одржана последња вођења кроз изложбу Паје Јовановића и Густава Климта, у 13 и 17 часова, која ће одржати др Снежана Мишић. Овба изложба биће затворена у недељу, 18. фебруара.

#Галерија Матице српске #Дан државности #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!