”Простори скулптуре”: Изложба катедре за вајарство у Галерији АУНС

Изложба професора и сарадника Катедре за вајарство „Простори скулптуре“ Департмана ликовних и примењених уметности први пут ће бити представљена поводом јубилеја – 50 година од оснивања Академије уметности у Новом Саду.

културе.рс • 26. јануар 2024.

фото: АУНС

Отварање изложбе заказано је за понедељак, 29. јануар 2024. године у 19 часова, у Галерији Академије уметности, Булевар Михајла Пупина 22.

Вајарство је на Академији уметности постојало од самог почетка, најпре као обавезан предмет, да би 90-их година прошлог века била оформљена Катедра за вајарство. 

Разноврсност у поимању скулптуре студентима омогућава да медиј скулптуре сагледају на свеобухватан начин, са увидом у правце у којима се данас креће овај уметнички израз – од класичног приступа, до освајања нових простора попут уметничких инсталација и проширене реалности. 

Радови који ће бити представљени чине својеврстан пресек тренутних уметничких израза заступљних на Катедри.

На изложби учествују редовни професор Славко Живановић, ванредни професори Мирјана Благојев, Магдалена Павловић, Никола Мацура, Александар Бунчић, доцент Ранко Драгић, виши стручни сарадници Игор Смиљанић и Јован Блат и стручни сарадници Соња Јо и Верољуб Наумовић.

#Академија уметности #вајарство #галерија #изложба #Нови Сад #скулптура

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!