”Свесно напуштање реалности” у Галерији Матице српске: Отворена изложба радова Илије Босиља и Саве Секулића

Изложба ”Свесно напуштање реалност - Илија Босиљ и Сава Секулић” отворена је вечерас у Галерији Матице српске.

културе.рс • 14. јун 2024.

фото: ГМС

Поставку је отворила председница Владе Војводине Маја Гојковић која је истакла да ће на првом месту, публика моћи да види дела стваралаца чији је рад обележио читаву једну уметничку епоху на овим просторима.

”Од не мање важности је и чињеница да је ова изложба најсликовитији пример одличне међународне сарадње у области културе и уједно још један показатељ колико она зближава народе и појединце“, изјавила је Гојковићева и додала да су богато стваралаштво Босиља и разноврстан тематски опус Саве Секулића данас са пуним правом сврстани међу најдрагоценије странице наше савремене и модерне уметности.

Ова изложба настала је у оквиру сарадње два музеја – Галерије Матице српске и Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, о чему је говорила управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски:

„Изложба Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић реализује се на основама изузетне сарадње и актуелне размене изложби између Галерије Матице српске и Музеја наивне и маргиналне уметности. Синоћ смо имали част да у Јагодини у адаптираној и обновљеној згради музеја отворимо изложбу Поморишац – Васа Поморишац и представимо један од најуспешнијих пројeкaта који смо реализовали у оквиру обележавања јубилеја 175 година Галерије Матице српске”, истакла је Палковљевић Бугарски.

фото: ГМС

„Илија Босиљ и Сава Секулић истакнути су аутори српске уметности 20. века. Велику ретроспективну изложбу Илије Башичевића Босиља је новосадска публика имала прилике да види последњи пут 1995. године у Музеју савремене уметности Војводине. Рад другог уметника којем је изложба посвећена, Саве Секулића, приказује се први пут у овом граду“, напоменула је др Ивана Башчевић Антић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини.

На позив музеја Casa dell’Art Brut из Маирана ди Кастеђа у Италији, у јуну прошле године Музеј маргиналне и наивне уметности из Јагодине представио је италијанској јавности изложбу ”Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић” која је привукла велику пажњу публике. 

„Као председник италијанске Фондације Буссолера Бранка, поносан сам на то што смо прошле године по први пут у Италији, у кући „Арт Брут“, успели да представимо тако изузетне уметнике, које подржавамо и којима смо домаћини у наменској грађевини из 17. века”, нагласио је Фабио Чеи, председник Фондације Бусолера Бранка.

Представљено је 67 радова ова два уметника из различитих музејских колекција, а изложбу је и два документарна филма: филм о Илији Босиљу дело је редитеља Жике Митровића настало у продукцији Центарфилма, док филм о Сави Секулићу потписује Слободан Пешић и нуди и сегменте разговора са самим уметником. 

фото: ГМС

Изложбу допуњује документација међу којом је и писмо Жана Дибифеа о Илијиној уметности настало када га је Дибифе уврстио у своју колекцију (која данас чини Collection dell’Art Brut у Лозани).

С обзиром на значај уметничких опуса који су изложени, јер се ради о два међународно најпризнатија аутора из домена сирове уметности, али и о опусима који се од самог настанка крећу на граничном подручју савремене и арт брут уметности, изложба има и одређен теоријско уметнички аспекат који доприноси њеном значају.

Илија Башичевић Босиљ (1895–1972) је један од међународно најпризнатијих аутора неконвенционалне уметности. 

Његови радови су још за његова живота обишли галерије и музеје готово свих већих градова Западне Европе, затим и Америку, Кину и Јапан.

Два истакнута академика члана Српске академије наука и уметности, Дејан Медаковић и Војислав Ђурић, свој став о високој вредности опуса Илије Босиља активно су заступали за живота. 

фото: ГМС

Професор Медаковић сматрао га је једним од десет најзначајнијих српских сликара, а Војислав Ђурић је стручно обрадио његову уметност.

Други уметник којег ће публика моћи да упозна, Сава Секулић (1902–1989), такође добија међународно признање доста рано, а о његовој уметности за живота изузетно позитивно се изјашњавају Мића Поповић и Леонид Шејка.

Од недавно, Саву Секулића заступа престижна Галерија Мајкл Хас из Берлина, а 2021. године посветила му је самосталну изложбу под називом Von Sava zu Sava: Sava Sekulić.

Теме оба изложена опуса су глобалне, везане за општа питања постојања човека, живота и смрти, породице и религије, и стога су њихове слике разумљиве свуда у свету.

фото: ГМС

Изложбу прати тројезични каталог (српски, италијански и енглески језик) са текстовима ауторке изложбе др Иване Башичевић Антић, Барбаре Сафарове, Јерка Денегрија, Жана Дибифеа и Иване Јовановић. 

Кустоскиња изложбе је мср Мирјана Брмбота, музејска саветница Галерије Матице српске.

#галерија матице српске #изложба #илија босиљ #сава секулић

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

Сентандреја, остављена баштина

11. август 2024.

имате вест?
пишите нам!