”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

Као и сваког лета, три културне институције са Трга галерија, Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Поклон-збирка Рајка Мамузића, приређују програм ”Лето на Тргу галерија”, а за овогодишње издање манифестације, које ће се одржати од 27. јуна до 29. августа припремљен је разноврстан програм.

културе.рс • 25. јун 2024.

фото: ГМС

Кроз различита предавања, путописе, филмске и музичке вечери посетиоци ће имати прилику да се упознају се са историјом олимпијских игара и њиховим утицајем на уметност и културу.

Како је истакла управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, ”Лето на тргу галерија” ове године одржава се под слоганом ”ФисКултура без граница”, с обзиром ће ову годину обележити Олимпијске игре у Паризу.

”Искористили смо ову прилику да спојимо спорт и уметност, и читаву манифестацију посветимо теми спорта и односима спорта и културе. Надам се да ћемо овом манифестацијом као и до сада скренути пажњу на Трг галерија, место које заслужује много бољи изглед и које може да буде простор на ком се одржавају различита културна дешавања током целе године. Сви заједно тежимо томе да паркинг претворимо у парк”, поручила је Палковљевић Бугарски.

СЗПБ

На отварању ће бити одржан концерт ”Музејског олимпијском тима” који чини акустични ансамбл ”КЛО”, у четвртак, 27. јуна, од 21 сат, када ће извести музичке хитове који су обележили Олимпијске игре у прошлости.

Састав чине вокал Вања Манић-Матић, хармоникаш Лазар Новков, контрабасиста Ервин Малина, гитариста Предраг Ђурић, кларинетиста и саксофониста Милан Јанчурић и перкусиониста Иштван Чик.

Галерија Матице српске, поред свечаног отварања, организује још три програма: предавања ”О чему говоримо када говоримо о спорту” историчара књижевности проф. др Владимира Гвоздена и ”У борби за Дејвисов пехар: тенис и визуелна култура међуратне епохе” историчарке књижевности проф. др Симоне Чупић, те квиз ”Олимпијски лексикон”, који ће водити Бранимир Арсић из Српске квиз асоцијације.

Спомен-збирка Павла Бељанског представиће се кроз три догађаја, најавила је управница Милана Квас, а први на реду је концерт Сане Гарић, који ће се одржати 18. јула, након чега следи предавање ”Олимпијске игре у Токију као круна спортске каријере” које ће одржати Ружица Карајовић Иброчић, и представу ”Место добре раднице” ауторки Милене Миње Богавац, Фросине Димовске, Исте Степанов и Дуње Црњански.

СЗПБ

”Новину овогодишње манифестације представља поставка изложбе оригиналних плаката и аутентичних фото албума са појединих олимпијских игара из колекције Музеја Војводине коју ће публика моћи да види у другој половини августа месеца у Поклон збирци Рајка Мамузића”, рекла је ПР ове институције Маја Стојанац. 

Такође, Поклон збирка Рајка Мамузића ће организовати и предавање ”Олимпијада и филм – паралелни развој и додирне тачке” историчара Љиљане Костић и Марка Ушћебрка, потом следи пројекција филма ”Тркач” из 1984. године, иранског редитеља Амира Надерија.

”Лето на Тргу галерија” затвориће концерт групе ”Deep Steady” који ће изводити ska-jazz мелодије.

Дружећи се са суграђанима више од једне деценије, програм ”Лета на Тргу галерија” прилагођавао се актуелним темама и интересовањима међу публиком, доприносећи да трг на коме се налазе три новосадске галерије постане значајни центар културе у Новом Саду. 

Овом догађају до претходне године присуствовало је више од 22.000 посетилаца, што је чини незаобилазним културним догађајем током летњих месеци. 

Програм обухвата ликовну, музичку, сценску и филмску уметност и на занимљив начин пружа нова сазнања посетиоцима у пријатном летњем амбијенту галеријских вртова, а одржавају се сваког четвртка од 21 сат.

#галерија матице српске #лето на тргу галерија #нови сад #олимпијске игре #поклон збирка рајка мамузића #спомен збирка павла бељанског

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

Сентандреја, остављена баштина

11. август 2024.

имате вест?
пишите нам!