”Мистерија Брашовановог павиљона из 1929. године”: Предавање из пратећег програма изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована вечерас у ГМС

Кроз предавање ”Мистерија Брашовановог павиљона из 1929. године” посетиоцима ће вечерас, у Галерији Матице српске, бити представљено вишегодишње истраживање посвећено изузетно важном оставрењу аритекте Драгише Брашована, Павиљону Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца на Светској изложби у Барселони.

културе.рс • 30. јун 2023.

фото: ГМС

Резултати истраживачког рада архитекте Дарија Чупића, историчара уметности Милана Познановића и сарадника на пројекту архитекте Милана Миловановића, први пут су представљени почетком 2021. године изложбом Мистерија Брашовановог павиљона из 1929. године реализованом у Музеју науке и технике у Београду. 

Изложбу је пратила и истоимена публикација. 

Пратећи програм изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована, посвећене животу и делу једног од наших најистакнутијих градитеља, прилика је да се ово драгоцено истраживање представи и новосадској публици. 

Аутори су, бавећи се темама међуратне архитектуре на нашим просторима, допринели изучавању опуса архитекте Драгише Брашована пружајући нова тумачења утицаја, стилова, односа модернизма и ар декоа. 

погледајте још

Посетиоци ће бити у прилици да виде реконструкцију спољашњости и унутрашњости павиљона и велики број до сада необјављених оригиналних фотографија, од Дарија Чупића и Милана Познановића чују нешто више о скулптури која је стајала испред објекта и сазнају о утицајима, недоумицама и могућностима будућих истраживања.

Иван Станић, виши кустос Музеја науке и технике, који је овом истраживању дао музеолошки контекст, говориће о важности ванинституцијалне сарадње у музеју. 

Музеј науке и технике, који баштини и историју архитектуре и грађевинарства на нашим просторима, увидео је значај овог истраживања и подржао иницијативу ауторског тима да употребом нових техника и технологија помера границе у циљу стицања нових сазнања битних за историју науке, уметности и технике на нашим просторима.

Предавање држе: Дарио Чупић, архитекта, Милан Познановић, историчар уметности и Иван Станић, виши кустос Музеја науке и технике у Београду.

Догађај почиње у 19 часова, улаз је бесплатан.

#Галерија Матице српске #Нови Сад #Поклон-збирка Драгише Брашована #пратећи програм #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!