Отворен други „Fellowship“ у Србији

Други по реду сусрет издавача у свету “Fellowship 2023” који организује Културни центар Војводине „Милош Црњански” отворен је данас у Матици српској.

културе.рс • 7. септембар 2023.

фото: КЦВ "Милош Црњански"

Представнике издавачких кућа и агенција из осам земаља, од Француске, Велике Британије, Финске, Пољске, Турске, Северне Македоније, Египта и Уједињених Арапских Емирата, поздравио је Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине “Милош Црњански” на чију иницијативу је прошле године И организован први овакав сусрет издавача у овом делу Европе.

Гости ће током три дана имати богат програм и бројне састанке са овдашњим издавачима и писцима у Новом Саду и Београду.

Шапоња је поздравио госте и том приликом им објаснио историјат и значај Матице српске и представио им “Летопис Матице српске”, најстарији књижевни часопис који у контунуитету излази од 1824. и следеће године обележава два века постојања.

Младен Весковић из Министарства културе Републике Србије издавачима из света је представио програм подршке и грантова које Министарство културе има за превођење књижевних дела.

Током преподнева, издавачи су чули и презентације о нашој књижевности и познатим писцима које су изложили Милош Јоцић са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и Снежана Савкић из Института за књижевност и уметност из Београда.

Учесник овогодишњег Fellowship-а у Новом Саду је и Дејан Трајковски, уредник издавачке куће “Прозарт медиа” и директор Међународног књижевног фестивала “ПРО-ЗА Балкан” из Северне Македоније који је прокоментарисао важност оваквих програма у свету издаваштва и за културу једне земље.

фото: КЦВ Милош Црњански

Fellowship је врста бизнис сусрета која је неопходна за једну државу која би волела да има достојно представљене њених писаца у иностранству. Ми у Северној Македонији ћемо, ево, исто у септембру, имати наш јубиларни десети Fellowship. Лично сам био учесник на многим сусретима и по Европи и у Источној Азији и из искуства знам да су ове манифестације изузетно важне“, нагласио је Трајкоски. 

Према његовим речима, Fellowship је бизнис модел који се свуда у свету показао као веома практичан. 

„Сада се Fellowship-ови организују и на великим сајмовима књига али и као посебни догађаји. Резултати оваквих сусрета су бројни. Рецимо, сада, након десет година, неке од македонских писаца, захваљујући Fellowship програмима, заступају престижни агенти. То је, пре десет година, било незамисливо“, наглашава. 

У петак, учесници овогодишњег Fellowship-a из света, гости Културног центра Војводине “Милош Црњански” ће се у Народној библиотеци Србије сусрести са домаћим издавачима. 

Издавачке куће из Србије које ће представити своју делатност су Лагуна, Креативни Центар, Геопоетика, Академска књига, Чигоја, Блум, Прометеј и Пчелица.

Сусрет се завршава у суботу, 9. септембра у Новом Саду када ће гости моћи да виде изложбу књига наших аутора на енглеском језику у Дигиталном омладинском центру у Новом Саду, као и да виде документарни уметнички филм о једном од наших највећих сликара Сави Шумановићу “Светлост и сенке – и уметнике убијају, зар не?”. 

Овај филм продуцирали су Културни центар Војводине “Милош Црњански”, продукцијска кућа “Рамонда” и Фондација “Fashion Company” из Београда, а ово остварење у режији Драгана Елчића награђено је за само неколико месеци са 33 признања на филмских фестивалима у свету.

погледајте још

#Fellowship #Културни центар Војводине #Милош Црњански #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!