Тијана Палковљевић Бугарски добитница Златног одликовања за заслуге Републике Аустрије

Признање је додељено управници Галерије Матице српске за дугогодишњи посвећени рад на успостављању и унапређењу српско-аустријских културних веза.

културе.рс • 24. новембар 2023.

фото: ГМС

У резиденцији Амбасаде Републике Аустрије у Београду, додељено је почасно одликовање за заслуге у Републици Аустрији. 

На свечаном пријему, у присуству званица, сарадника и пријатеља, Кристијан Ебнер, амбасадор Републике Аустрије у Србији, уручио је златно одликовање за заслуге Републике Аустрије др Тијани Палковљевић Бугарски. 

Златно одликовање за заслуге је једно од највиших државних признања Републике Аустрије. 

фото: ГМС

Ово одликовање додељује се од 1934. године у част знаменитим људима из Аустрије и иностранства који су остварили заслужан допринос држави.

Галерија Матице српске већ дуги низ година сарађује са Републиком Аустријом, Амбасадом Републике Аустрије и Аустријским културним форумом захваљујући којој су се развила велика пријатељства између ГМС и бројних аустријских музеја. 

У оквиру ове сарадње реализовани су многобројни заједнички програми, едукативне и конзерваторске радионице, али и изложбе попут ”Живот – Сан– Смрт. Европски оквири српског симболизма” и ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја” са бечким Уметничко-историјским музејем и Галеријом Белведере.

погледајте још

#Аустрија #Галерија Матице српске #награда #одликовање #Тијана Палковљевић Бугарски

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!