„Take a break – feel the Art“: Ауторска вођења кроз Поклон-збирку Драгише Брашована током фестивала ”Exit” на енглеском

Након ноћног и јутарњег провода на Петроварадинској тврђави, посетите Галерију Матице српске и упознајте се са ликом Драгише Брашована, најзнаменитијег архитекте.

културе.рс • 5. јул 2023.

фото: ГМС

Кроз вођење на енглеском језику сазнаћете више о лику и делу архитекте Драгише Брашована, његовом приватном животу, као и о три велика пројекта реализована управо у Новом Саду: комплексу Бановине, згради Радничке коморе и Главној пошти.

Стручна вођења кроз ову изложбу, на енглеском језику, биће организована током трајања ”Exit”фестивала од четвртка, 6. јула, до недеље, 9. јула, у два термина: 13.00 и 17.00 сати. 

Улазница је 250,00 динара.

Галерија Матице српске организује програм ”Take a break – feel the Art in The Gallery of Matica srpska” са жељом да током трајања ”Exit” фестивала промовише уметност и културну баштину која се чува у Галерији Матице српске и на тај начин је приближи страним туристима. 

Поред програма који нуди фестивал, посетиоци имају могућност да се у поподневним сатима упознају са историјом уметности и уживају у пријатном амбијенту Галерије Матице српске. 

погледајте још

Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована представља преко 100 експоната – слика, скулптура, цртежа, стилског намештаја, дела примењене уметности и документарног материјала које су наследнице овог знаменитог српског архитекте поклониле Галерији. 

Изложба пружа посетиоцима сасвим другачији поглед на Брашована као супруга, очуха, естету, љубитеља уметности и пријатеља. 

Сви ови предмети, који су били део ентеријера у кући у улици Страхињића бана у Београду, на јединствен начин говоре о укусу и опредељењима знаменитог архитекте, као и о његовом породичном животу. 

Његов дом постао је део простора Галерије, њених салона и ходника и самим тим нераскидиви део идентитета музеја.

#ауторско вођење #Галерија Матице српске #Нови Сад #Поклон-збирка Драгише Брашована

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!